петък, 21 януари 2011 г.

ТУТМАНИК

Този тутманик си го слагам в графа "любими и вкусни" - стана превъзходен! Рецептата я видях от Аелис, а оригинала е от тук


Рецепта:

продукти:

 

около 1кг. брашно
мая колкото кибритена кутийка
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца
хладка вода около 200 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио /

приготвяне:

 

В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно  и разбъркваме на кашичка. Оставяме докато втаса.
Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото. Разтачаме тестото на пласт с дебелина около 2см. като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маста / маслото, олиото / и поръсваме с натрошеното сирене.
Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с мас и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтъка. Слагаме да печем в не загрята предварително фурна  без да втасва. Печем само от долу на 170 градуса около 30мин. Трябва да го проверите дали е порозовяло от долу и след това печем до готовност отгоре и отдолу.

Аз спазих оригиналната рецепта. Получи се невероятно вкусен тутманик! За мазнина използвах само маргарин Калиакра Класик.






4 коментара:

  1. Страхотен тутманик, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Аелис:) Наистина е страхотен! И на вкус е супер!

    ОтговорИзтриване
  3. Последната снимка е шеметна! Да му се доще на човек да си отчупи :))

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси! И на мен не ми се вярваше, че ще се надуе толкова!!

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.