Този тутманик си го слагам в графа "любими и вкусни" - стана превъзходен! Рецептата я видях от Аелис, а оригинала е от тук
Рецепта:
продукти:
около 1кг. брашно
мая колкото кибритена кутийка
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца
хладка вода около 200 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио /
мая колкото кибритена кутийка
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца
хладка вода около 200 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио /
приготвяне:
В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме докато втаса.
Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото. Разтачаме тестото на пласт с дебелина около 2см. като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маста / маслото, олиото / и поръсваме с натрошеното сирене.
Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с мас и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтъка. Слагаме да печем в не загрята предварително фурна без да втасва. Печем само от долу на 170 градуса около 30мин. Трябва да го проверите дали е порозовяло от долу и след това печем до готовност отгоре и отдолу.
Аз спазих оригиналната рецепта. Получи се невероятно вкусен тутманик! За мазнина използвах само маргарин Калиакра Класик.
Страхотен тутманик, поздравления!
ОтговорИзтриванеМерси, Аелис:) Наистина е страхотен! И на вкус е супер!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка е шеметна! Да му се доще на човек да си отчупи :))
ОтговорИзтриванеМерси! И на мен не ми се вярваше, че ще се надуе толкова!!
ОтговорИзтриване