петък, 25 февруари 2011 г.

ПИЛЕ ПО КИТАЙСКИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ, СЛАДКО-КИСЕЛ СОС И ПАСТА


Рецепта:

за пилешкото:
2 бр пилешко филе
2 суп.л. олио
3 суп.л. тъмен соев сос
1 суп.л. зеленчукова подправка

за зеленчуците:
1 глава лук
2 големи моркова
1/2 краставица
1 червена чушка
1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. царевица
1 кубче замразен спанак
2 суп.л. тъмен соев сос
зеленчукова подправка на вкус

за пастата:
2 ч.ч. паста (макарони)
вода за сваряване
1/2 пак. крема сирене
1 суп.л. готварска сметана
сол на вкус

за сладко-киселия сос:
това чудо го гледах от една книга,
но не се получи идеално...
по-скоро кисел, от колкото сладък сос:)
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. бял оцет (слеващия път ще е 2 суп.л.!)
1/2 ч.ч. захар
1 бр. пилешки бульон
1 суп.л. царевично нишесте
2-3 суп.л. доматено пюре

приготвяне на пилешкото:
Нарязваме пилешките филета на късчета и запържваме до готовност в олиото. Преди да свалим от котлона, добавяме соевия сос и зеленчуковата подправка.


Пилешкото можете да поръсите по желание със смес от сусам и царевично брашно.


приготвяне на зеленчуците:
Нарязваме всички зеленчуци на ленти, запържваме за 10 мин в дълбок тиган заедно с олиото, подправката и соевия сос. Слагаме в подходящ съд за сервиране.


приготвяне на пастата:
Сваряваме пастата (макароните), оцеждаме без да измиваме, за да останат топли и прибавяме крема сиренето, сметана и солта. Разбъркваме внимателно.


Готовата паста по желание поръсваме с начупено ленено семе.


приготвяне на сладко-киселия сос
Към врящата вода прибавяме оцета, захарта и доматеното пюре. Разтваряме нишестето с малко вода и го добавяме към врящия сос. След като се сгъсти отнемаме от котлона.


Ето и готовата порция... преди да е изядена:)


2 коментара:

  1. На мен много ми харесва как се е получило!!! Като гледам хапчиците :) ми идва да си ги придърпам през монитора:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина се получиха добре:)

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.