неделя, 13 март 2011 г.

ТУТМАНИК ИЛРАЙ


Такава височина на тутманик не съм постигала никога до сега! Дори се притесних, да не би да не мога да го изпека като хората и за това го снимах още във фурната:))) Рецептата е от една страхотна съфорумка ИЛРАЙ! Спазила съм всичко по рецептата и част от оформлението на тутманика. На мен ми отиде повече брашно - около 1,5 кг... може би защото не мерих точно водата и киселото мляко. Получи се невероятен тутманик... и за моя гордост го изпекох като хората:)

Рецепта:

 за тестото:
300 мл хладка вода
1 кубче мая
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
1 белтък
4 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно (1,5 кг)

за плънката:
4 яйца
400 г сирене
60 г краве масло

1 жълтък за намазване

Маята разтваряме във водата. Прибавяме към останалите продукти и замесваме меко тесто. Аз не го оставях да втаса. Разделяме на три топки, като едната от тях се оставя по-голяма. Натрошаваме сиренето и смесваме с яйцата. Сместта се разбърква хубаво. На дъното на тавата поставяме купичка с дъното на горе. По-голямата топка тесто разточваме на кръг, диаметърът на който трябва да е по-голям от тавата, в която ще се пече тутманикът. (Като се постави в тавата, тестото трябва да покрива стените и да излиза около 1 см отстрани.)



Не е зле да намажете купичката с олио, защото аз не го направих (т.к. ми беше за пръв път:), и трудно отлепих тестото!
Слагаме 1/3 част от плънката върху първата кора, като преди това намазваме с маргарин или масло.


След това разточваме втората кора, като по средата и правим дупка. Разстиламе върху плънката, като дупката на кората е върху купичката и отново намазваме с мазнина и плънка.



Третата кора разточваме на правоъгълник, намазваме с мазнина, слагаме плънка и завиваме на руло, след което омотаваме. Навиваме около купичката.



Разрязваме на 6 тестото върху купичката и обръщаме върху навитото руло. Краищата от тестото, които висят извън тавата, загръщаме на вътре и прищипваме през 4-5 см.



Оставяме да втаса за около 30-40 мин, до като удвои обема си, мажем с жълтък и малко олио и печем на 170-180 градуса до готовност. Тутманика се надува много, за това е добре да се прави в дълбока тава!


Ето и готовия тутманик, с който се гордея определено! След печенето стана огромен и за това си мисля, че малко му се поразвали външния вид, но нали все пак е тутманик:)






10 коментара:

  1. Бенита,тутманикът ти определено си е за гордост!А киселото мляко в тестото и при мен винаги дава страхотен обем!Оформлението е много интересно!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Бенита, страхотен тутманик!

    ОтговорИзтриване
  3. Не тутманик, а цяла погача!Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, браво!
    Страхотен ти се е получил :)

    ОтговорИзтриване
  5. Бенита браво за страхотния тутманик шедьовър си спретнала направо ...Комплименти ....

    ОтговорИзтриване
  6. Много отдавна не съм правила тутманик, но този определено е шедьовър. Такова подреждане за първи път виждам и съм впечатлена! Ще опитам да го направя!Надявам се да е и вкусен! Пак ще пиша ...след това...

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че ти е харесало предложението Нели:)

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.