петък, 18 март 2011 г.

ЧАТАЛ ТАТЛЪСЪ


Тези сладурчета видях от приятелката си, а рецептата е от тук. Не знам защо, но моите сиропирани сладки изглеждат по-различно:))) Тестото ми напомня за парено тесто, а вкуса на едновремешната навита и сиропирана Виенска баница или Севарини:) Страхотни са на вкус! Всички ги харесаха:)

Рецепта:

за тестото:
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 бр. яйце
10 г бакпулвер
ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме за меко тесто
(при мен около 2 ч.ч. брашно)
олио за пържене

за сиропа:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ванилия

Приготвя се сиропа и се оставя да се охлади напълно. От продуктите за тестото се замесва меко тесто, което се разделя на две. Всяка топка се разточва на тънък лист и се нарязва на ленти с ширина 1 см. В началото на всяка лента се поставя вилица в легнало положение и около нея се навива тестената лента с въртеливи движения на вилицата. Лентите не трябва да са много дълги, за да не останат сурови вътре.


В повече сгорещена мазнина внимателно чрез избутване се слагат навитите ленти да се пържат.  Т.к. аз много мразя да пържа, естествено ги опекох във фурната на 200 градуса до готовност. 



Изваждат се и веднага се слагат в студения сироп.





3 коментара:

  1. Benita , много обичам сиропирани сладкиши - веднага си копирам рецептата:).

    ОтговорИзтриване
  2. Пак прекрасно предложение!!! Ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Станаха много бързо и са много вкусни! Излизат 50 бр. Тестото е много малко, но като се разточи и като се нарежат лентичките стават много бройки.

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.