Точно такива курабийки съм си представяла за Великден - меки, с аромат на лимон и детство... Когато бях малка имахме една съседка, която по празниците ни даваше такива курабии. Ето, че най-накрая намерих точната рецепта:) Радвам се, че станаха сполучливи (за разлика от козунака ми:))), който така или иначе не остана...
Рецепта:
200 гр. свинска мас
250 гр. кисело мляко
150 гр. захар плюс още за поръсване
2 яйца плюс 1 жълтък за намазване
1 есенция ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1 каф.л. амонячна сода
кората на 1 лимон
брашно – около 1 кг
От посочените продукти замесваме средно нормално тесто. Оставяме го да престои за около 30-40 минути - не в хладилник! Разточваме лист с дебелина около 1 см и изрязваме фигурки по желание. Нареждаме курабиите в позмазана тава на около 180 градуса до порозовяване.
От тази доза излизат доста средно големи курабийки - около 100 бр.
Хубавото е, че от мастта остават меки за по-дълго време:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.