неделя, 24 април 2011 г.

ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИЙКИ


Точно такива курабийки съм си представяла за Великден - меки, с аромат на лимон и детство... Когато бях малка имахме една съседка, която по празниците ни даваше такива курабии. Ето, че най-накрая намерих точната рецепта:) Радвам се, че станаха сполучливи (за разлика от козунака ми:))), който така или иначе не остана...

Рецепта:

200 гр. свинска мас
250 гр. кисело мляко
150 гр. захар плюс още за поръсване
2 яйца плюс 1 жълтък за намазване
1 есенция ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1 каф.л. амонячна сода
кората на 1 лимон
брашнооколо 1 кг

От посочените продукти замесваме средно нормално тесто. Оставяме го да престои за около 30-40 минути - не в хладилник! Разточваме лист с дебелина около 1 см и изрязваме фигурки по желание. Нареждаме курабиите в позмазана тава на около 180 градуса до порозовяване.
От тази доза излизат доста средно големи курабийки - около 100 бр.
Хубавото е, че от мастта остават меки за по-дълго време:)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.