събота, 23 април 2011 г.

НЕСПОЛУЧЛИВ КОЗУНАК - СПОЛУЧЛИВ ВЕЛИКДЕНСКИ ШОЛЕН:)


Такааа.... миналата година тестото ми за козунаците беше много твърдо и за това не станаха хубави...
Тази година ги правих по рецепта на Венета - изпитана, уточнена... всичко ми изглеждаше ОК... тестото меко... обаче пак не стана козунак като хората, а нещо като ШОЛЕН:))) Вкуууснноооо,  но вид - никакъв... Сложих 150 гр захар и може би това попречи на тестото да втаса - нямаше никакво втасване!

Рецепта:

500 гр. брашно
2 бр. малки яйца
120 гр. захар
(може да я увеличите евентуално на 150 гр, ако мислите, че няма да ви е сладко, но не забравяйте, че ако има плънка и тя ще допринесе за сладостта на козунака)
170 мл прясно мляко
1 пак. (7 гр)  +  1 непълна мерителна лъжичка от 2,5 мл суха мая
(Количеството на маята трябва да се съобрази според указанието на пакета на маята, която ползвате.)
= 25-30 гр жива мая (1/2 пак) – 10 гр суха – за 500 гр брашно; 1 пак жива – за 2 кг брашно
50  гр. масло
1 суп.л. олио

за намазване отгоре:
1 жълтък + 2 ч. л.. олио + 2 ч.л. прясно мляко за намазване отгоре
захар на гранулки или обикновена захар за поръсване отгоре


пълнеж:

около 1 ч. ч. стафиди, орехи, шоколад 

(по желание вместо стафиди пълнежа може да е от локум, сухи плодове или мармалад)


приготвяне:

Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Поставят се в купа и тестото се омесва миксера като за целта се ползват бъркалките за тесто.  

След като тестото започне да се отделя от стените на съда (то е сравнително меко, но не се разлива) се вади и се сгъва на няколко пъти, както съм показала на снимките в рецептата за хляб без мазнина и без яйца.  
След което се покрива и се оставя да втаса при 35°-40°С. 
След като удвои обема тестото се вади от съда и с поставя върху леко набрашнена повърхност, като въобще не се меси повече. След това се разделя на 6 части, като се реже с назъбен нож.  
Тези части нe cе месят, а само леко се разпъват като тестото се хваща за двата края и леко се разтърсва и се опъва на страни, за да се разтегне и да стане на фитил.  
В него се наръсва от пълнежа, загъва се и се усуква.  
Така се процедира със всичките 6 фитила, като накрая се сплитат два козунака. 
Оставят се отново при 40°С да втасат, след което се намазват с жълтък + олио + прясно мляко и фурната се увеличава на 200°. След като започнат да порозовяват намалявам фурната на 170°С и ако е необходимо ги покривам с алуминиево фолио. След като се извадят се покриват за много кратко. 












3 коментара:

  1. Нищо му няма на козунака, Бени -правила си го с любов и ще го похапнете с любов :)
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е козунака ,а толкова мекичък изглежда отвърте ...
    Да ви е сладко и светли Великденски празници на теб Бенита и на семейството ти!
    Бъдете здрави!


    Поздрави , Надя!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви дами!
    Весел празник и на вас!

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.