От варианта за тутманик, отделих половината тесто и направих Питка с мед:) Получи се много добре!
150 гр каймак от прясно мляко
250 гр топла вода
1 кубче мая
1 суп.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
2 белтъка
1 жълтък за намазване
брашно за меко тесто (около 1 кг)
пчелен мед за плънка
свинска мас за намазване
Продуктите са за тесто, което е достатъчно за 2 (два) тутманика в тава с диаметър 23 - 25 см. Единия тутманик го направих в електрическа тенджера, а другия - в йената.
От горе посочените продукти замесваме меко тесто и без да оставяме да втасва разделяме на две топки. От едната топка направих солен, а от другата сладък вариант на тутманик:)
За направата на питката с мед, разделяме тестото на три. Разточваме една кора, намазваме с 1 суп.л. мас и 2 суп.л. мед. Върху така намазаната кора разстиламе втората кора (ако нямаме място за точене просто я раздърпваме върху първата кора). втората кора намазваме също с мас и мед. Последната трета кора разстиламе върху втората и не мажем с нищо, а леко разточваме. Така сложените една вържу друга кори нарязваме на триъгълници, слагаме в края по малко мед и завиваме на кифлички. Нареждаме в предварително намазана тава и оставяме да втаса. След втасването намазваме с жълтък и олио, поръсваме обилно със захар и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Захарта и медта се карамелизират при печенето и се получава невероятен вкус!
Бенита и тутманика и питката изглеждат много изкусително!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празници ! :)
Страхотна питка, поздравления!
ОтговорИзтриванеПриятно прекарване на празниците:)!
Благодаря ви! Весели празници и на вас:)
ОтговорИзтриванеМного интересна плънка,ще я пробвам!Никога не съм правила сладка питка,а твоята много ми хареса!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Tu blog es hermoso con recetas deliciosas. Me gusta mucho.
ОтговорИзтриванеSaludos
О-О-О-О,МНОГО ИНТЕРЕСНО,ИЗГЛЕЖДА СТРАХОТНО!
ОтговорИзтриванеВЕСЕЛ И ЩАСТЛИВ ВЕЛИКДЕН!
Благодаря ви Нели и Еликсилче:) Весели празници и на вас и семействата ви!
ОтговорИзтриванеAnnie, Thank you for your comments!