Поредната ми измишльотина относно месенето на тестото:) Нали си знам, че за да стане тутманик трябва мая и брашно... това е основното винаги, а другото е каквото ми дойде на ума:)
Рецепта:
150 гр каймак от прясно мляко
250 гр топла вода
1 кубче мая
1 суп.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
2 белтъка
1 жълтък за намазване
брашно за меко тесто (около 1 кг)
сирене за плънката
свинска мас за плънката
Продуктите са за тесто, което е достатъчно за 2 (два) тутманика в тава с диаметър 23 - 25 см. Единия тутманик го направих в електрическа тенджера, а другия - в йената.
От горе посочените продукти замесваме меко тесто и без да оставяме да втасва разделяме на две топки. От едната топка направих солен, а от другата сладък вариант на тутманик:)
За варианта със сирене, разточваме една кора с правоъгълна форма дебела около 1 см, мажем с мас и поръсваме със сирене - около 60-70 гр. Завиваме на руло, нарязваме леко на диагонал и нареждаме в предварително подмазана тава. Оставяме да втаса докато удвои обема си, намазваме с жълтък и олио и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна. Ако е необходимо в процеса на печене завиваме с фолио или намаляваме градусите от горе за да не прегори!
И тази питка е чудесна,Бенита!
ОтговорИзтриване