понеделник, 18 април 2011 г.

ПИЛЕ В СОЕВ СОС СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ С ЧЕСЪН И КОПЪР И СОС ОТ МАНАТАРКИ


...А ла Бенита:))

Рецепта:

за пилето:
500 гр пилешко месо (половин пиле)
10-12 бр малки моркова
5 суп.л. соев сос - тъмен
5-6 зърна бахар
6-7 зърна черен пипер
1 суп.л. розмарин
1 ч.л. риган
1 ч.л. куркума
1 суп.л. зеленчукова подправка
5-6 суп.л. олио
1 ч.ч. вода

за гъбения сос:
1 ч.ч. бланширани манатарки
(моите са брани от позната в района на Стара планина)
4 суп.л. брашно
1 литър вода
1 каф.л. черен пипер
1 каф.л. сол
4-5 суп.л. олио

за зеленчуците:
2 ч.ч. нарязани тиквички
1 ч.ч. зелен фасул по избор
1 1/2 ч.ч. домати (може и консерва)
1 суп.л. олио
2 скилидки чесън
копър
сол на вкус

Пилето е лесно за приготвяне - овалваме месото във всички подправки, заливаме с водата и олиото и печем в йенска тенджера или в гювеч заедно с морковите (може и в тава под фолио) до готовност. 

Соса приготвяме така: В олиото запържваме добре бланшираните манатарки. Отстраняваме ги в отделен съд, когато са готови и в същата мазнина слагаме брашното. Запържваме го и добавяме водата. След като получим желаната гъстота на соса, добавяме запържените вече манатрки и подправките. Отстраняваме от котлона и сервираме като топла гарнитура към пилешкото.

Зеленчуците са най-лесни и непретенциозни за приготвяне. В мазнината слагаме тиквичките и зеления фасул. След като се задушат добре, добавяме и доматите. Оставяме да къкри на слаб котлон докато се сгъсти леко, отнемаме от печката и прибавяме ситно нарязания копър и пресования чесън. Сервираме също топло към пилето и соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.