понеделник, 6 юни 2011 г.

ОХЛЮВИ


Отново проява на мъжа ми - от събирането на охлювите до приготвянето:)

Философията на приготвянето е в изчистването на охлювите! Мъжът ми е спец! Има си начин, който ще споделя с вас:
След като сме събрали охлювите в съд, ги оставяме за 24 часа затиснати с решетка, за да изчистят червата си (да си изходят тревата, която са яли:) ). След това ги поставяме с черупките да врат не повече от 15 минути! Обливаме ги със студена вода и започваме с игла да отделяме тялото на охлюва от черупката. След това с помоща на ножица отстраняваме мръсната част на охлюва - червата му, където се събира храната... измиваме ги добре и ги слагаме отново да врат за около 30 минути. Като изтече това време, сваляме от котлона, изстудяваме ги и ги измиваме много добре с хлебна сода и оцет (търкаме до като се махне лигавата част!). Идва ред на генералното варене. След като сме ги измили идеално, слагаме чиста вода в тенджера и ги оставяме да се варят за около час-два, докато омекнат. Не трябва да са жилави! Просто проверяваме с вилица докато се получи желаната мекота. 
Това е:)

Също да отбележа, че така приготвените охлюви съхраняваме във фризера, за да са ни под ръка при нужда:)))

Рецепта:

сварени (по описания начин) офлюви
2 суп.л. краве масло
4-5 суп. л. домати
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
дафинов лист

ако желаете зелени подправки по желание - 
целина, девисил също си пасват добре с охлювите -
 ние ги правим по различен начин

Запържваме кравето масло в дълбок тиган и добавяме охлювите. След като се размесят добре с маслото, прибавяме и останалите продукти. Варим в тигана докато се изпари водатат на доматите. Сервират се топли.

Охлювите също така добре се комбинират и с ориз (но нямах време за снимки:) ).




Ето и огромната пълна чиния:)

2 коментара:

  1. Аууу Бени, последната снимка най-ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  2. Хахаха - и на моя мъж му харесва най-много тя:))

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.