вторник, 28 юни 2011 г.

ТОРТА С КРЕМ ВАНИЛИЯ И ОРЕХИ


Поредната ми импровизация:)))

Рецепта:


за блата:
4 бр яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

за крема:
800 гр прясно мляко
1 пак. нишесте ванилия
1 ч.ч. захар
1 бр ванилия

за сиропиране на блатовете
1/2 ч.ч. сироп от сладко
1/3 ч.ч. вода
1 бр ванилия

смлени орехи за покриване на тортата

Получава се нещо като тортата на майка ми от едно време.
Разбъркваме с миксер яйцата и захарта и добавяме брашното с бакпулвера, като продължаваме бъркането с дървена лъжица. В предварително намаслена тава (диаметър 28 см) разстиламе сместа равномерно и печем в загрята фурна на 200 градуса до готовност. Получава се равен дебел блат, който след като изстине, разрязваме на две части, за да се получат два блата.
Сиропа се слага на котлона да заври и сиропираме преди намазването с крема. Крема се приготвя по стандартния познат на всички начин - прясното мляко завира, добавяме захарта и разбитото с вода нишесте плюс ванилията. Намазваме обилно първия блат и следва същата процедура за втория - онтово сиропиране и крем. Т.к. крема е горещ, изчакваме малко да се охлади върху тортата и след това поръсваме със ситно смлените орехи.
Украсяваме по желание.






3 коментара:

  1. Страхотна вкусотия си ни поднесла отново :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бени, това определено ми прилича на домашната торта от едно време. ;)
    Много вкусна изглежда ! :)
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.