Докато чакам Стелито да се събуди, реших да замеся едно тесто и да направя закуска:)))
Рецепта:
за тестото:
2 суп.л. суха мая (или 1 пак. жива)
2 суп.л. захар
300 гр топла вода
200 гр кисело мляко
5-6 суп.л. олио
2 цели яйца + 1 белтък
2 ч.л. сол
брашно за меко тесто
за плънката:
2 бр яйца
200 гр сирене
100 - 150 гр колбас
1 жълтък за намазване
Разбъркваме маята с топлата вода, захарта и 3-4 суп.л. брашно. Оставяме маята да шупне и добавяме двете яйца плюс единия белтък, солта, олиото и киселото мляко. Месим меко тесто. Аз разделих на две, защото ми беше много за една тава. Половината направих на рогчета, а другата половина оставих в хладилника. Без да оставяме да втасва, разточваме правоъгълна кора на много тънко. Слагаме плънката и завиваме по диагонал, така, че да се получи форма на рог.
Нареждаме рогчетата в подмазана тава, намазваме с жълтъка и без да втасва печем в предварително загрята фурна до готовност. След като се изпекат, намазваме още горещи с маргарин или краве масло за да омекнат.
Ихааааа, я да видя кой се вихри петъчно в кухнята !!!!Много са вкусно-красиви тези рогчета мила Беничка, а и как красиво блестят!!! Ще взема да направя и аз някой път :)
ОтговорИзтриванеБенита, много вкусни изглеждат тези рогчета!!!Стелито сигурно много ги е харесала:))).
ОтговорИзтриванеАуууу, каква вкусотийка отново предлагаш Бени :)))))
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, обожавам соленки като тези!
ОтговорИзтриванеИзглеждат много примамливи!
ОтговорИзтриванеИ моите две фъстъчета ще им се зарадват, благодаря за рецептата.
Поздрав! :)
Благодаря за коментарите на всички!
ОтговорИзтриванеОт останалото тесто направих пица - стана точно като от пицариите - страхотна работа:)