неделя, 22 януари 2012 г.

МИЛИНКИ "ДА СИ ОПРАВИМ ХОЛЕСТЕРОЛА" by Kokona


Тези прекрасни милинки открих в блога на Kokona. Тя е виновна за килото, което качих днес! Да е жива и здрава все такива хубави рецепти да показва:)

Рецепта:

за тестото:
300 мл леко топла вода
1 ч.л сол
1 с.л. захар
21 г мая (1/2 кубче прясна мая)
2 равни с.л. свинска мас
500-600 г брашно

за заливка:
1 яйце
1/2 ч.ч свинска мас (но не голяма чаена чаша, а от по-малките)
2 с.л. галета
1 к.л. сол
2 с.л. вода

пудра захар за поръсване (аз я пропуснах)

свинска мас и галета за намасляване и поръсване на тавата


Маята се разтваря във водата. Добавя се солта, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и сместа се оставя да втаса. Пресява се брашното в купа, прави се кладенче, изсипва се леко разтопената мас, но не гореща, добавя се втасалата мая и се замесва меко тесто. Меси се в продължение на 10 мин. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако имате хлебопекарна, може да го омесите там и да го оставите да втасва.

Втасалото тесто се премесва отново. Намаслява се тава за печене с мас и се поръсва с галета. От тестото се оформят топчета и се редят в тавата на съвсем малко разстояние едно от друго. Оставят се да втасат и през това време се прави заливката. 

За заливката: Леко се разтопява маста, добавя се яйцето, солта и водата, разбива се сместа с вилица. Накрая се добавят галетата, разбърква се и се намазва/изсипва върху втасалите милинки. Аз я разпределих със силиконова четка, че стана малко гъста.

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна 30 мин. Поне при моята фурна е на тези градуси и за толкова време.

Това е то - дума по дума прекопирана рецепта от нейната (дори и водата мерих с точност... да не повярвате:)  )...

Прекрасни са! Няма да ви изчислявам калориите, защото ще се откажете да ги ядете! Пробвайте и няма да съжалявате:)



4 коментара:

  1. Хахахха, ей, опасна си!:)
    То нали знаеш, че не е моя рецептата, а съчетание от няколко:) Важното е, че са вкусни и "оправят" холестерола:)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно...забравям веднага за холестерола и си чупвам :)Хубава идея,благодаря за рецептата!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. И твоите са се получили чудни!Струвало си е килцето!

    ОтговорИзтриване
  4. Ееее, Кокона, ами не мога да пропусна да направя такива калорийни бомби:)))
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.