Тези прекрасни милинки открих в блога на Kokona. Тя е виновна за килото, което качих днес! Да е жива и здрава все такива хубави рецепти да показва:)
Рецепта:
за тестото:
300 мл леко топла вода
1 ч.л сол
1 с.л. захар
21 г мая (1/2 кубче прясна мая)
2 равни с.л. свинска мас
500-600 г брашно
за заливка:
1 яйце
1/2 ч.ч свинска мас (но не голяма чаена чаша, а от по-малките)
2 с.л. галета
1 к.л. сол
2 с.л. вода
пудра захар за поръсване (аз я пропуснах)
свинска мас и галета за намасляване и поръсване на тавата
Маята се разтваря във водата. Добавя се солта, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и сместа се оставя да втаса. Пресява се брашното в купа, прави се кладенче, изсипва се леко разтопената мас, но не гореща, добавя се втасалата мая и се замесва меко тесто. Меси се в продължение на 10 мин. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако имате хлебопекарна, може да го омесите там и да го оставите да втасва.
Втасалото тесто се премесва отново. Намаслява се тава за печене с мас и се поръсва с галета. От тестото се оформят топчета и се редят в тавата на съвсем малко разстояние едно от друго. Оставят се да втасат и през това време се прави заливката.
За заливката: Леко се разтопява маста, добавя се яйцето, солта и водата, разбива се сместа с вилица. Накрая се добавят галетата, разбърква се и се намазва/изсипва върху втасалите милинки. Аз я разпределих със силиконова четка, че стана малко гъста.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна 30 мин. Поне при моята фурна е на тези градуси и за толкова време.
Това е то - дума по дума прекопирана рецепта от нейната (дори и водата мерих с точност... да не повярвате:) )...
Прекрасни са! Няма да ви изчислявам калориите, защото ще се откажете да ги ядете! Пробвайте и няма да съжалявате:)
Хахахха, ей, опасна си!:)
ОтговорИзтриванеТо нали знаеш, че не е моя рецептата, а съчетание от няколко:) Важното е, че са вкусни и "оправят" холестерола:)
Вкусно...забравям веднага за холестерола и си чупвам :)Хубава идея,благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И твоите са се получили чудни!Струвало си е килцето!
ОтговорИзтриванеЕеее, Кокона, ами не мога да пропусна да направя такива калорийни бомби:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!