събота, 29 януари 2011 г.

СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И СОС ПО КИТАЙСКИ


След като прочетох двете си книги за китайски кулинарни шедьоври, измислих следната

Рецепта:

За основното:

500 гр свинско месо
тъмен соев сос

За зеленчуците:

1/2 краставица
1 стрък праз лук
3-4 моркова
1-2 шепи нарязано бяло зеле
чили сос

За соса:

300 гр вода
200 гр крема сирене
100 гр готварска сметана
1 кубче замразен спанак
2 скилидки чесън
1 суп л брашно
къри на вкус
малко сол

За канапето:

1 пак ситно навито фиде

Приготовление:

Първо изпържваме в малко мазнина ситно нарязаното свинско месо. Изваждаме от мазнината в отделен съд и го заливаме с около 4 супени лъжици тъмен соев сос.


В същата мазнина слагаме нарязаните на ивици зеленчуци и запържваме за около 10 минути. Към готовите зеленчуци добавяме чили сос.



Приготвянето на соса е лесно - в съд слагаме водата и спанака (в моя случай замразен, но може и пресен). След завирането им прибавяме топеното сирене и изчакваме сместта да стане хомогенна, след това чак прибавяме сметаната, разбитото в малко вода брашно и къри-то. Счукания чесън прибавяме след като свалим соса от котлона. При нужда може да посолите с малко сол на вкус.


За приготвянето на канапето, или основата, върху която ще се сервира яденето, е необходимо само да сварите в подсолена вода навито тънко фиде (може и орзиово, но нямах в къщи). Пускате го да се вари направо както си е навито, след това оцеждаме от водата и сервираме.


2 коментара:

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.