събота, 19 февруари 2011 г.

МИДИЧКИ


Тази рецепта видях във форума на Бг Мама от meqnsq, но оригинала е тук. За пръв път правя тесто с белтъци и ми беше интересно какво ще се получи... Невероятен краен резултат - пухкави, меки и вкусни мидички:)

Ето и самата
Рецепта:

продукти:
450-500 гр брашно
1 ч.л. сол
20 гр прясна мая
100 мл топла вода
1 с.л. мед
4 големи яйчни белтъка 
3 с.л. зехтин

плънка:
200 гр натрошено сирене
2 яйца
(аз използвах 3-те отделени от белтъците жълтъка)

за глазиране:
1 яйце
(използвах 1 от четирите жълтъка)
1 с.л. вода
няколко капки зехтин

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното и солта, направете кладенче в средата. Разтворете меда и маята в топлата вода, прибавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете да втаса 10 минути. В кладенчето изсипете втасалата мая, леко разбитите белтъци, замесете меко тесто. Извадете го върху работния плот, постепенно добавете зехтина и омесете хубаво. Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с растителна мазнина купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема. 
Втасалото тесто изсипете върху леко набрашнена повърхност, разточете го на кора с дебелина 3-5 мм. С помощта на чаша изрежете кръгове, във всеки поставете от плънката, защипете краищата. От останалото след изрязването тесто оформете топка и разточете отново на кора, повторете процедурата като използвате всичкото тесто.



Подредете мидичките на разстояние една от друга в подмазана тава.



Загрейте фурната до 180 градуса, намажете мидичките с разбитото в малко вода яйце, печете ги 15-20 минути.




От тази доза излизат около 50 бр мидички, като за кръговете съм използвала нормална водна чаша.

1 коментар:

  1. Много обичам такива соленки. Правя подобни на твоите, но имат бира в тестото. Подсети ме,че отдавна не съм правила на домочадието. Може да комбинирам и с твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.