Източник на тази великолепна рецепта е тефтера на майка ми отново:) Този сладкиш го има в два варианта. първия вариант е този на снимките, но и втория става много вкусен!
Рецепта:
I вариант
за тестото:
210 гр брашно
140 гр масло
(маргарин или свинска мас)
70 гр захар
1 яйце
за плънката:
180 гр смлени орехи
180 гр захар
3 яйца
канела
сладко за намазване
Месим средно меко тесто. 2/3 от тестото разстиламе в подмазана тавичка (най-добре с отделящо се дъно!), като покриваме и част от стените - да се получи нещо като основа за пълнежа. Върху тестото намазваме сладкото. Отгоре заливаме с плънката от орехите, захарта, яйцата и канелата. Върху самата плънка оформяме по желание остатъка от 1/3 от тестото - ленти, настъргваме или др. по желание. Печем в умерена фурна до златисто. Сладкиша се разрязва топъл за да не се рони!
II вариант
за тестото:
400 гр брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
100 гр захар
1 ч.л. ром
140 гр краве масло
3 жълтъка
2-3 суп.л. прясно мляко или сметана
за плънката:
3 белтъка разбити на сняг
100 гр смлени орехи
3 суп.л. сладко
100 гр захар
Amazing Benita! I will try it :)
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш,Бенита,записвам си го за правене!!
ОтговорИзтриванеХум с плънка,хем хрупкаво тесто-супер!
Maja, I'm glad you liked it!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еликсирче!
Benita , и на мен много ми хареса сладкиша - ще го пробвам при първа възможност;).
ОтговорИзтриване