петък, 18 март 2011 г.

ПЪЛНЕН ЗАЕК


Рецепта:

1 средно голям заек
дреболиите на заека без черния дроб!
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
3 средно големи моркова
1 бр зеленчуков бульон
1 ч.л. черен пипер
2 суп.л. червен пипер
сол на вкус
1/3 ч.ч. олио
джоджен
магданоз
40-50 гр. краве масло

Измития и добре почистен заек намазваме обилно с 1 1/2 суп.л. червен пипер и около 1 ч.л. сол, разтворени с малко вода на каша. Оставяме в йенска тенджера с капак и започваме приготвянето на плънката. Предварително слагаме във вряща вода белия дроб, сърцето и бъбреците на заека и след това ги нарязваме на ситно. Черния дроб не слагам в плънката! Него го оставям да се пече със заека. Запържваме ситно нарязания лук и морковите в олиото. Добавяме ориза, дреболиите и останалите подправки и заливаме с 2 1/2 ч.ч. вода. Оставяме на котлона да къкри, до като ориза стане почти готов. Пълним заека с оризовата плънка и зашиваме с конец. Надупчваме коремната област на няколко места, за да може ориза да поеме от соса. Наливаме около литър вода. Нарязваме кравето масло на кубчета и го поставяме върху така приготвения заек и печем в умерена фурна до готовност. От време на време заливаме заека с течността в която се пече.

Приятно готвене!


3 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Бенита!!! Като се сетя аз как се борих се един заек :)), докато го напълня...

    ОтговорИзтриване
  2. И при мен беше борба - имах червен пипер на всякъде:)))
    Мерси Пепчо:)

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.