събота, 6 август 2011 г.

ПАЙ ОТ ТЕСТО С МАЯ


Такаааа, поредната ми импровизация - от тесто с мая сътворих сладък пай с орехи и белтъци:)

Рецепта:

за тестото:
1/2 суп.л. суха мая
100 гр топла вода
1 ч.л. захар
1/2 щипка сол
1 суп.л. олио
около 300-400 гр брашно за меко тесто

за плънката:
1 ч.ч. счукани орехи
2 белтъка на сняг
1/2 ч.ч. пудра захар
1 бр ванилия

сладко от праскови за основата

2 жълтъка + 3 суп.л. пудра захар + 2 бр ванилия за намазване

От продуктите за тестото омесваме меко такова и го оставяме да втаса (може и 24 часа в хладилника!). От тестото оставяме 1/4 за украса, а с останалото оформяме основата на пая. Разточваме тънък лист и в подмазана с маргарин тава (25 см диаметър) разстиламе листа, като оставяме краищата да висят извън тавата. На дъното на пая нареждаме сладкото, а отгоре изсипваме сместа от смлените орехи, белтъците на сняг и пудрата захар. От оставеното тесто правим тънки ленти и украсяваме пая. Не оставяме да втасва! Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. Внимаваме да не прегори! След като преценим, че пая е готов, изваждаме от фурната и намазваме с четка с жълтъчената смес (2 жълтъка, пудра захар и ванилия). Връщаме обратно във фурната и печем още 5 минути.

Много интересна приумица се получи:)))

Ето и снимковия материал:)






6 коментара:

  1. Бенита, много добре изглежда паят - и как хубаво ти са се получили лентичките отгоре... красота!Много ми харесва и това, че не се чака второ втасване - супер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси за коментара! Всички го одобриха в нас:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно изглежда , а и много вкусно звучи от тези орехи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Бенита, чудесно изглежда паят ти!! И на мен много ми харесва идеята ти за ореховата плънка :) поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Мина! Твоя коментар е ценен за мен!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Бени, много красив и вкусен пай....идвам ти на гости :))))

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.