Тази торта правих за рождения ден на майка ми (13 август).
Замисъла беше малко по-друг, но като първа вита торта с фондан... направо съм доволна от себе си:))
Рецепта:
за захарното тесто (Марципан Варна), използвах тази рецепта:
100 мл вода
50 гр масло
100 гр брашно
700- 800 гр. (а понякога и повече) пудра захар
В съд се поставят водата и маслото. След завирането на сместа, на веднъж се прибавя цялото количество брашно и се разбърква енергично до отделянето му, от стените на съда.
Тестото се разстила на тънък пласт върху плот, за да се охлади. Когато температурата му достигне приблизително 30 С.се започва с постепенно добавяне на пудрата захар да се меси тесто. Меси се до средно мека консистенция. Овива се във свежо фолио и се поставя в хладилник.
Важно!
Често пъти при прибавянето на захарта тестото започва да се втечнява. Просто го увийте във фолио и го поставете в хладилник за няколко часа, след което ако е необходимо му добавете още захар. Цветът на тестото е леко кремав от брашното и маслото в състава му. За това, това тесто е по-подходящо ако бъде оцветено в някакъв цвят. Ако консистенцията на тестото ви се струва много твърда, можете да го омекотите с намаслени с краве масло ръце. А ако е мека добавете пудра захар, но не прекалявайте от топлината на ръцете тестото омеква.
Розичките ги правих основно по тази технология. Някои просто си измислих:)
за блата:
5 бр жълтъка
3 бр белтъка
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. + 2 суп.л. брашно
2 бр ванилии на Д-р Йоткер
(или 1 бр течна ампула на Д-р Й.)
(или 1 бр течна ампула на Д-р Й.)
2 бр белтъка
3-4 суп.л. пудра захар
Разбиваме жълтъците с трите белтъка и захарта добре. Добавяме брашното и ванилиите и бъркаме без миксер до гладкост. Печем в предварително загрята фурна върху хартия за печене до готовност на блата. След това разстиламе равномерно разбитите два белтъка с пудрата захар на сняг, върху вече изпечения блат и запичаме леко само отгоре. Вече готовия блат разрязваме на две и отлепяме от хартията. Оставяме да изстине докато приготвим крема.
изпечения блат с жълтъците:
покрития с белтъците на сняг блат:
изпечения блат с белтъчното покритие:
за крема:
200 гр сладкарска сметана
500 гр обезсолена извара
350 гр течен шоколад
1/2 ч.л. какао на Д-р Йоткер
1/2 ч.л. какао на Д-р Йоткер
3 бр ванилии
Разбиваме с миксер течната сметана до получаването на крем. Добавяме изварата и след като разбием до гладкост, слагаме течния шоколад, какаото и ванилията. Разбъркваме добре с миксера и започваме да намазваме обилно вече изстиналия и разрязан на две части блат.
Към плънката добавих дренки на парченца и плод от сладко от праскови.
След като намажем блатовете, завиваме на руло и изправяме тортата в поднос. Идеята ми беше да се получи висока и тънка торта - успях!
Останалото е въпрос на оформление :)
Ето и крайния резултат:
... и разрез:
Наздраве!!!
Бенита, харесва ми тортата ти. Не съм правила вита торта досега, макар че много ми се иска:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Бени,честит рожден ден на майка ти,дълги години здраве и щастие й пожелавам!
ОтговорИзтриванеПрекрасно си се справила с тортата,заслужаваш адмирации!
Хубава неделя!
Благодаря ви дами!
ОтговорИзтриванеИ аз си я харесах, а на вкус е невероятна:))
Wow those pictures look so interesting, what a fun cake.
ОтговорИзтриванеTks Linda!
ОтговорИзтриване