събота, 20 август 2011 г.

ПОБЪЛГАРЕНО ПИЛЕ ПО КИТАЙСКИ С МАТОЧИНА


Синът ми обожава китайска кухня и с мъжа ми често правим такава ( или поне подобие на нея:) ). Тази рецепта е с продукти, изцяло от градината на майка ми (с изключение на ориза и соевия сос!). Винаги съм казвала, че има значение с какви продукти се приготвят ястията - свежите и безнитратни зеленчуци имат невероятен аромат и вкус!

Рецепта:

1 бр пилешко филе (1 бр пеперуда)
1 съвсем малка тиквичка
2 големи моркова
2 големи глави лук
3 бр зелени чушки с тънка люспа
1/4 голяма (или 1/2 малка) зелка
1/2 краставица (сорт "Гергана")
1/2 ч.ч. соев сос - тъмен
1 1/2 суп.л. суха (или толкова нарязана зелена) маточина
2-3 суп.л. олио

В загрят дълбок тиган слагаме олиото и запържваме до готовност пилешкото филе, нарязано на жулиени. Преди да го извадим в чиния, докато приготвяме в същия тиган зеленчуците, добавяме маточината и разбъркваме.
В свободния вече тиган, в който е останало само олиото, слагаме всички зеленчуци без краставицата. Морковите и краставиците назязваме на дълги ивици, а останалите продукти на едри резени, за да се усеща вкуса им след топлинната обработка. След като добре запържим (или по-скоро запечем) зеленчуците, добавяме соевия сос и готовото вече пилешко месо. Задушаваме с капак за около 5 минути и добавяме краставицата на ленти. Разбъркваме внимателно и сервираме със сварен ориз.



2 коментара:

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.