петък, 9 септември 2011 г.

ПИТКА С ОВЧЕ СИРЕНЕ


Рецепта:

500 гр топло прясно мляко
1 суп.л. препълнена суха мая
(благодаря на сестра си маята!)
2 суп.л. захар за маята
4-5 суп.л. брашно за маята

3 бр яйца,
като 1 бр жълтък оставяме за намазване
3 суп.л. олио
1 суп.л. оцет
1 су.л. сол
брашно за меко тесто (около 1,200 кг)

300 гр овче сирене (домашно)
маргарин за подмазване на тавата и питката

С прясното мляко, захрта, маята и малко брашно забъркваме маята и оставяме да втаса. След това добавяме яйцата, олито, оцета, солта и разбъркваме леко, като постепенно слагаме и от брашното. Замесваме меко тесто и без да оставяме да втаса оформяме питката. Аз направих следното оформление:
Разделяме тестото на две части и разточваме всяка част с малко олио на правоъгълници. Поръсваме със сирене и завиваме на руло. Режем по следния начин:


Нареждаме в подмазана с маргарин тава и оставяме да втаса.


След като питката втаса, мажем с жълтък и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.


Готовата питка намазваме с маргарин и оставяме да изстине леко преди да извадим върху решетка за окончателното й изстиване.





6 коментара:

  1. Уникално добра е станала на вид, за вкуса въобще не се съмнявам! Само в детството ми съм опитвала с овче сирене, уви...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бени,питката ти е станала трепач,а мъфинките са ужасно сладурски,много ми харесаха!

    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси за коментара!
    И на теб приятна неделя:)

    ОтговорИзтриване
  4. Бени, тази рецепта моментално си я копирам, страхотно ти се е получила питката! Най-вероятно ще заменя овчето сирене с краве, защото имам предразсъдъци към него.
    Поздрави и хубав ден!
    Зори

    ОтговорИзтриване
  5. здравей benita питката ти изглежда уникална и искам да се опитам да я докарам поне малко като твоята, та въпроса ми е тавичка с какъв диаметър и височина ще е най-подходяща за тази рецепта? благодаря ти много и успех :)

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.