неделя, 8 януари 2012 г.

БАКЛАВА


Рецептата е от майка ми е доста сполучлива... дори бих казала класическа рецепта за баклава:

Рецепта:

1 пакет кори за баница Белла
1 пак. краве масло
2 1/2 ч.ч. ситно счукани орехи

за сиропа:
800 гр захар
1 л вода
4 ванилии

Добре е баклавата да се прави в продълговат съд, за да не остават стърчащи кори по края:) Разрязваме корите на две (според формата на съда, в който ще печем) и започваме да нареждаме кори и орехи - на 4-5 листа слагаме по 5-6 супени лъжици орехи. Всичко е според желанието на  домакинята:) Предварително подмазваме тавата с масло. След като наредим и последния лист, режем на триъгълници и заливаме с разтопената мазнина. Печем в предварително загрята фурна на 120 градуса за около един час! За мен печенето на баклавата е най-важно - тя трябва да съхне, а не да се пече!
След като извадим баклавата от фурната, оставяме да изстине и заливаме с горещия сироп от захар, вода и ванилия. Когато правя сиропа, наливам малко повече вода и го оставям да ври 10-15 минути, за да стане по-гъст. Установих, че колкото повече стои, толкова по-хубава става за ядене:)
Калориите си ги изчислете сами:))))






6 коментара:

  1. Супер!!!
    Много си права за печенето....и за гъстия сироп.Перфектна ти е станала баклавата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за оценката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна баклава! Никога не съм правила, трябва да поправя тази грешка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ако обичаш сиропирани сладкиши... това е твоята рецепта:)
    Поправяй грешката:))

    ОтговорИзтриване
  5. Бени, май си направила повечко баклава - дали да не си взема половината за мен :) Много обичам и ще опитам и по твоята рецепта! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, ако трябва ще направя пак:))

    ОтговорИзтриване

Коментара Ви ще бъде одобрен от мен, след което без съмнение ще бъде качен :)

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.