Това е една торта с компот от кайсии, която правя по рецепта на майка ми, но сега си направих собствена интерпретация между нейната и тази рецепта:
Рецепта:
за блата:
3 бр яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 бр ванилия
1 бакпулвер
масло за намазване на тавата
за сиропа:
1 кутия компот от ананас
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
Разбиваме добре продуктите за блата до еднородна кексова смес. Подмазваме дъното на тавата с краве масло, подреждаме плодовете от ананаса, изсипваме сместа и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
След като извадим от фурната, веднага обръщаме сладкиша в поднос и оставяме да изстине.
Заливаме с горещия сироп, който предварително сме оставили да заври за 5-6 минути.
По желание можем да украсим със сметана, но се оказа, че моята в хладилника била готвалска, а не сладкарска...:))), но за това пък ядохме пиле със сметана:)))
Бени, много ми харесва сладкишчето! Поздрави и хубав ден от мен!
ОтговорИзтриване